rozhovor_Katapult na Chodrockfestu 2014 - KATAPULT

Přejít na obsah
Katapult doporučuje:





Tiskárna, která tiskne stejně
dobře, jako Katapult hraje!

*************************
AKTUÁLNÍ AKCE

Reedice legendárního alba z roku 1980





NOVINKA V E-SHOPU

CD/LP NOSTALGIA

Senzační úspěch jede dál
3CD Katapult essential (Zlatá kolekce)

ROZHOVORY
ZPĚT NA ROZHOVORY          
Katapult na Chodrockfestu 2014
Autor: Ladislav Vaindl Zdroj: týdeník 5plus2 Datum: Čtvrtek, 24 Červenec, 2014
V západních Čechách budete hrát v srpnu v Domažlicích na Chodrockfestu – těšíte se na tuto akci?

    My se těšíme v podstatě na každý koncert, ale samozřejmě Chodsko, naše mimo jiné srdcová záležitost, si od nás zaslouží trochu lepší péči. A není to proto ani tak z důvodu, že se náš basák Andy Budka v Domažlicích narodil, ale proto, že se tenhle region podílel na prehistorii Katapultu a byl tak zároveň u jeho vzniku. A myslím, že osud zcela logicky zařídil, že jsme dostali pozvání na Chodrockfest v podstatě v "předvečer " malého Katapultího jubilea - 40 let na rockové scéně, Katapult Tour 2015. Jsme zvyklí si každý koncert hodně opečovávat a hrát v nejvyšší možné kvalitě a v Domažlicích chceme tuhle laťku posunout do vesmírných výšin.  


Katapult je západočeská kapela – hrajete v tomto regionu rádi a proč? Jaké je místní publikum?

   Musím uvést na pravou míru, že tedy celé západní Čechy byly pro nás ještě před vznikem Katapultu vlastně domácím prostředím a dá se říct, že Plzeň je vlastně matkou Katapultu. Od roku 1963 kdy jsem poznal Dědka Šindeláře a posléze Tolju Kohouta v kapelách Black Stars a posléze Mahagon do roku 1974, jsme západní Čechy drtili odshora dolů v nepřetržité řadě tancovaček, získali tak první ostruhy a zkušenosti. Jenomže komunisti nás v roce 1975 v Plzni a v celém kraji zakázali a doslova nás vyhnali do vyhnanství. Absurdní je, že jsme tedy odešli do vyhnanství do Prahy, kde jsme okamžitě v témže roce přejmenovali Mahagon na Katapult a hráli dál. A vzniklo tak základní krédo Katapultu. Každou zoufalou situaci musíš přetavit ve svůj prospěch a nikdy se nevzdávat. A tak se taky stalo. Vystřelili jsme ke hvězdám. A na západní Čechy jsme proto nikdy nezanevřeli. Spíše naopak. Jak jsem řekl: hýčkáme si je a opečováváme. Vlastně jim tak vracíme participaci na našem vzniku.


Na co se při koncertě v Domažlicích mohou diváci těšit? Budete hrát staré věci či je překvapíte i nějakou novinkou?

     No tak diváci se mohou těšit především na Katapult! a oni to moc dobře ví. Na každém koncertě se snažíme překvapit sami sebe a pak to přenést na diváky. Každý koncert Katapultu je vždycky poněkud jiný a hlavně musí být lepší. Nevím kam až to povede, ale musí to jít. Vždyť se přece píše už rok 2014! Pokud si ale nějaké speciální překvapení připravíme, tak ho nikdy předem neprozrazujeme. Jaképak by to potom bylo překvapení? Překvapení samo o sobě už je fakt, že my, ani naši fanouškové nedělíme naše písničky na staré a nové. K našemu překvapení ty nové srovnaly krok s těmi starými a nikdo už si neuvědomuje, že bylo třeba náš repertoár takhle označovat. A to je pro Katapult největší pocta. Naše písničky, Katapult a naši fanouškové - všichni jsme ze stejného kmene. Ze kmene Made in rock´n roll!!! Prostě: "ať hrajeme, co hrajeme, je to samá hymna!"

Návrat na obsah